ÜMMÜ ATTİYE RAN HANIN HAYATI
Ümmü Atiye el Ensariyye (Radıyallahu anha) fazilet sahibi hanım sahabelerden biridir. Cihad, fıkıh ve hadis rivayeti gibi önemli hususlarda tarihin kaydettiği nadir kadınlardan biridir.
Adı; Nüseybe binti’l Haris el Ensariyyedir. İlk müslüman olan Ensar kadınlarıyla birlikte müslüman oldu. Mücadele ve cihad meydanlarından geri kalmadı. Gazalara çıkıyordu. Mücahitlere su taşıyor, yaralarını tedavi ediyor ve yemek hazırlıyordu.
Şöyle anlatıyor:
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte yedi gazaya çıktım. Ordugahta geride kalır, askerlere yemek hazırlar, yaralıları tedavi eder ve hastalarla bakardım.” 1
Cihad sevabına nail olmak için Hayber gazasına katılan yirmi kadından biri de Ümmü Atiye (radıyallahu anha) idi.2
Atiyye (radıyallahu anha) anlatıyor:
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in kızı Zeyneb vefat ettiğinde efendimiz yanımıza geldi ve:
……..
1 Müslim, Cihad 142
2 Tabakatü’l Kübra 8/456
……
“Onu sirkeli su ile üç veya beş veya –lüzum hissederseniz- daha fazla yıkayın. Sonuncu yıkamaya kafur koyun. Yıkama işini bitirdiğinizde de bana haber verin.” Buyurdu. İşimiz bittiğinde Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e haber verdik. Bize kendi izarını verdi ve:
“Ona önce bunu sarın” buyurdu.1
Ümmü Atiyye (radıyallahu anha) hadis rivayet eden ve fıkhı bilen bir hanımdı. Kendisinden kırk hadis rivayet edilmiştir. Bunlardan altısı Buhari ve Müslim’de geçmektedir. Sünen sahipleri de ondan hadis rivayet etmiştir.
Sahabeden Enes b. Malik (radıyallahu anha) ondan hadis rivayet etmiştir. Tabiinden de Muhammed b. Sirin, onun kız kardeşi Hafsa binti Sirin, Ümü Şurahbil, Ali b. El Akmar, Abdülmelik b. Umeyr ve İsmail b. Abdurrahman ondan hadis rivayet etmişlerdir.2
“(Biz kadınlar) cenazeyi takipten men edildik. Ancak bu hususta bize şiddet gösterilmedi”3 sözünü söyleyen hanım sahabi de Ümmü Atiyye (ra) dır.
Ümmü Atiyye (radıyallahu anha) ömrünün sonuna doğru Basra’ya yerleşti ve orada vefat etti. Vefat ettiğinde yaşı yetmişlere dayanmıştı.
……..
1 Buhari 167, 1255; Müslim 939
2 Siyeru A’lami Nübela 2/318
3 Buhari 1278; Müslim 938
…….
İnsanlar onun ilminden bol bol istifade ettiler. Sahabe ve Tabiinden bir gurup ondan hassaten ölünün yıkanması ile ilgili bilgileri öğrendiler.
Allah ondan razı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder