12 Aralık 2014 Cuma


Safiyye binti Abdülmüttalip el Haşimiyye. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in halası. Allah’ın aslanı Hamza b. Abdülmuttalibin kız kardeşi. İslam’da erkek öldüren ilk kadın.1 Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in havarisi Zübeyr b. Avam (ra)’ın annesi.
Annesi, Hale binti Vüheyb b. Menaf b. Zühre b. Kilab’tır.2
Safiyye (radıyallahu anha) ilk muhacirlerdendi. Haşimoğullarına mensup kadın şairlerdendir. Kocası Haris b. Harb b. Ümeyye –Süfyan b. Harb b. Ümeyye’nin kardeşi- idi. O ölünce Hatice binti Hüveylid (ra)’nın kardeşi Avam b. Hüveylid el Esedi ile evlendi. Ondan Zübeyr, Saib ve Abdü’l Kabe
……..
1 Safiyye (ra) anlatıyor:
İslam’da erkek öldüren ilk kadın benim. (Rasulullah Efendimiz mücahitlerle birlikte Hendek başında idi. Müslüman kadınlar ve çocuklar da bir evde toplanmıştı.) Hassan b. Sabit bizimle birlikte idi. Bir Yahudi geldi, evin etrafını araştırmaya başladı. Hassan’a “Hassan, korkarım şu hayudi bizim burada oturduğumuzu öğrenecek. Git, onu öldür” dedim. Hassan “Allah seni mağfiret etsin. Biliyorsun ki ben bu işin ehli biri değilim. Savaşacak halde olsaydım şimdi herhalde Rasulullah’ın yanında olurdum” dedi. Hassan (ra) hastalık geçirdiğinden kılıç sallayamıyordu. Bir çadır direği alarak aşağı indim. Yavaşça kapıyı açtım ve çadır direği ile ona vurdum ve onu öldürdüm. (Hakim 4/51)
2 Rasulullah (sav) annesi Amine ile Safiyye (ra)’nın annesi Hale kız kardeş idi.
……….
Kabe adında üç erkek çocuk dünyaya getirdi. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) Safiyye (radıyallahu anha)’yı İslam’a davet ettiğinde derhal müslüman oldu.1
Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor:
“En yakın akrabanı uyar.”2 Ayeti nazil olduğundan Peygamber (sallallahu aleyhi ve selem):
“Ey Fatıma binti Muhammed! Ey Safiyye binti Abdülmüttalib! Ey Abdülmüttaliboğulları (eğer iman etmezseniz) Allahu Teala nezdinde size hiçbir faydam olmaz. Malımdan dilediğinizi isteyin (vereyim)” buyurdu.3
Safiyye (ra) Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’e ilk iman eden, onu ilk tasdik eden ve ona indirilen nura ilk tabi olanlar arasındaydı.
Zehebi diyor ki:
Sahih olan şu ki; Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in halalarından ondan başkası Müslüman olmadı.4
Safiyye (radıyallahu anha) oğlu Zübeyr ile birlikte Medine’ye hicret etti ve İslam düşmanlarına karşı yapılan savaşlarda önemli işler başardı.
…….
1 Siyeru A’lamu’n Nübela 2/270
2 Şuara 214
3 Müslim, İman, “En yakın akrabanı uyar.” Ayeti hakkındaki bahis.
4 Siyer 2/270
……..

Uhud savaşında mücahidlere hizmet etmek ve yaralıları tedavi etmek maksadıyla cihada katılan bir gurup kadınla birlikteydi.
Kardeşi Hamza b. Abdülmüttalib (radıyallahu anha) şehid düştüğünde çok hüzünlenmiş, ancak:
“İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” diyerek sabretmişti.
Hamza (radıyallahu anha) defnedildikten sonra da şu mersiyeyi söyledi.
Uhud ashabı onu mu çağırıyor, korkuyor diye,
Babamın kızları, Acem’den ve Hayber’den.
Onu Arşın sahibi Hak ilah davet etti.
Huld cennetlerine, orada neşeyle yaşasın diye,
Vallahi, saba rüzgarı estiği müddetçe seni unutmam
Ağlarım, hüzünlenirim, mezarında da gayrı yerde de.
Safiyye (radıyallahu anha) hicretin yirminci senesinde yetmiş üç yaşında vefat etti ve Baki kabristanlığına defnedildi.1 Allah ondan razı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder