17 Aralık 2014 Çarşamba

HABİBE BİNTİ CAHŞ RA ANHANIN HAYATI
  1. Habibe (radıyallahu anhâ), Cahş ibn-i Riab’ın kızıdır. Annesi Resûl-iEkrem’in halaları Ümeyye ibn-i Abdulmuttalib’dir. Habibe’nin (radıyallahu anhâ) Allah Resûlü’ne çift yönlü bir yakınlığı vardı. Onun annesi Efendimiz’in halası idi, hem de O, Efendimiz’in hanımı Zeynep binti Cahş’ın kız kardeşi idi ve bu sebeple Efendimiz’in baldızı idi.Fakat o, bu yakınlıklardan dolayı değil, Efendimiz’le “Allah Resûlü” olduğu için yakınlık bağını koruyor ve buna ehemmiyet veriyordu.Onun sünnetine ittiba ederek, getirdiği hakikatler doğrultusunda yaşamaya çalışarak, sonsuz âlemde ona yaklaştıracak ve sonsuz saadete ulaştıracak gerçekler üzerine eğiliyordu. Biliyordu ki, O (sallallahu aleyhi ve sellem) kendi kızı Fatıma’ya (radıyallahu anhâ) bile:“Kızım, sakın baban olduğum için bana güvenme, yarın için kendine bir şeyler hazırla.” ihtarıyla insanlığı kul olma noktasında birleştiren ulvî maksatlardan başka, nesebî yakınlığın ebedi beraberlik için tek başına yeterli olmayacağını anlatmıştı.




    Habibe (radıyallahu anhâ), sıhhat yönüyle büyük bir imtihana tâbi tutulmuştu. Tam yedi yıl müstehâza (Adetten başka olarak, damar çatlamasından dolayı kan gelme) haline müptela olmuştu.Müstehâza olunca, Resûlullah’a gelerek halini arz etmiş ve ibadetlerdeki durumunun ne olacağını sormuştu:

    – Yâ Resûlallah, ben istihaza gören biriyim. İbadetlerimi nasıl yapacağım?Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

    – O, ancak damar (dan çıkan bir kan) dır. Yoksa hayız değildir.Her namaz vakti, abdest alarak namazını kıl, buyurdu. O da her namaz vakti abdest alarak, namazlarını eda ederdi.




    Habibe (radıyallahu anhâ), başına gelen bu hastalık halini Resûlullah’a sorarak, kendinden sonra gelip böyle bir özürle karşılaşan kimselere

    ışık tutarak, kıyas noktası teşkil eden bir hanım sahabîdir.




    Aşere-i Mübeşşere’den olan Abdurrahman ibn-i Avf ile evlenmiş;bu evlilikten çocuğu olmamıştır.




    Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder