Fatıma Binti Yeman (r. anhâ) Hayatı Mumsema Fatıma Binti Yeman (r. anhâ) Hayatı
Hanım Sahabilerden Fatıma Binti Yeman (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi,Fatıma Binti Yeman (r. anhâ) kimdir?


“Kız kardeşlerinin Müslüman olup biat etmelerinde onlara rehberlik etmiştir.”




Fatıma (radıyallahu anhâ), Huzeyfe ibn-i el-Yeman’ın kız kardeşidir.Müslüman olmasının hemen akabinde biat etmiştir. Bu hanım sahabî, diğer Müslüman hanımlarla birlikte Allah Resûlü’nü ziyarete gider ve ondan hadis dinlerdi. Bela ve musibetlerin Allah’ın en çok sevdiği kullara verilmesi ile alâkalı olan hadis de böyle bir toplantıda irad buyrulmuştur. Fatıma (radıyallahu anhâ) o anı şöyle anlatır:“Bir kadın topluluğu ile Resûlullah’ı ziyarete gittik. Onun üzerinde asılı bir su kabı vardı. Allah Resûlü’nü serinletmek amacıyla asılmıştı ve mübarek vücuduna oradan su damlıyordu. Efendimiz ise, humma ateşinin vücudundaki şiddetinden dolayı titriyordu.Onun bu halini görünce dayanamayıp:

– Yâ Resûlallah! Allah’a dua etsen de bu hastalığı senden giderse,dedik. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki:

– İnsanların musibete en çok maruz kalanı peygamberlerdir.Sonra, derece olarak onlardan sonra gelenler.Hanımların taktığı ziynetleri gizleme emri henüz gelmemiş olduğuiçin bazı kadınlar, eski âdetleri üzere altından birçok ziynet takıyor ve bunda aşırı gidiyorlardı. Takacak ziyneti olmayan kimselerin gıpta damarlarını tahrik ediyorlardı. Bununla alâkalı olarak Fatıma (radıyallahu anhâ), Efendimiz’den şu hadisi nakleder: Efendimiz (aleyhisselâm) bize bir hutbe irad etti ve şöyle buyurdu: ‘Ey kadınlar topluluğu! Ziynet eşyalarınızı gümüşten temin edemez misiniz!Gösteriş maksadıyla altından ziynet edinen hiçbir kimse yoktur ki ona azap edilmesin!’İmam Mansur der ki: Ben bu durumu İmam Mücahid’e aktardım,o şöyle dedi: “Evet! Gerçekten ben, o kadınları biliyorum.Onlardan bir tanesini gördüğümde kolunu, parmağındaki yüzüğünü örtecek kadar altın bilezikle doldurmuştu.”




Efendimiz’in yanında sık sık bulunup, naklettiği hadislerin vârid olmasına vesile olan hadiseleri de müşahede eden Fatıma (radıyallahu anhâ), aynı zamanda kız kardeşlerinin Müslüman olup biat etmelerinde onlara rehberlik etmiştir. Ondaki azim ve şevkin, bugünün Müslüman hanımlarına da sirayet etmesi niyazımızdır.
Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık