19 Aralık 2014 Cuma

ÜMMÜ EYMEN RAN HANIN HAYATI  PEYGAMBER EFENDİMİZİN DADISI

İsmi; Bereke binti Sa’lebedir. Ümmü Eymen ilk müslüman olanlardandır. Biri Habeşistan’a diğeri Medine’ye olmak üzere iki hicret etmiştir.

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in çok sevdiği kişi, azatlı kölesi Zeyd b. Harise (radıyallahu anha) ile evlenmiştir. Fazilet sahibi, cesur ve kahraman bir kadındır.

Bereke, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in evinde yıllarca kaldı. Onu koruyup gözetti ve ona hizmet etti. Onun ihtiyaçlarını gördü. Yetim olduğunu ona hissettirmedi. Ona ikinci anne oldu.
Osman b. Kadım anlatıyor:

Ümmü Eymen (radıyallahu anha) hicret ederken Rahvanın (Mekke ve Medine arasında Für’a’ya bağlı bir yer) berisinde bir yerde geceledi. Çok susamıştı. Yanında hiç su yoktu. Ayrıca o, o günü oruçlu geçirmiş ve çok sıkıntı çekmişti. Birden ona gökten beyaz bir ip ile bir kova su sarkıtıldı. O da onu doya doya içti.

Kendisi şöyle diyor:

O hadiseden sonra hiç susamadım. Çok sıcak günleri oruçlu geçirdiğim halde yine de susamadım.

Allahu Teala ondan susuzluğu ömür boyu gidermişti.

Bir defasında Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in bevlini (bilmeyerek) içmiş, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’de ona:

“Bundan sonra karnın acıkmaz.” Buyurmuştu. Nitekim öyle oldu ve hadiseden sonra Ümmü Eymen asla acıkmadı.

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) Ümmü Eymen’i çok seviyor ve ona:

“Anneciğim” diye hitap ederdi.

Yaşlı olmasına rağmen Hayber savaşına Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) ile birlikte iştirak etti. Bu gazaya iştirak eden yirmi kadından biri idi.

Hz. Enes (Radıyallahu anha) anlatıyor:

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in vefatından sonra Ebubekir, Ömer’e:

“Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) kendisini ziyaret ettiği gibi, gel birlikte Ümmü Eymen’i ziyaret edelim” dedi. Yanına gittiklerinde ağladı. Ona:

“Niye ağlıyorsun ki? Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in Allah nezdinde bulacağı şeyin kendisi için daha hayırlı olduğunu bilmiyor musun?” dediler.

Ümmü Eymen:

“Allah nezdinde olanın Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) için daha hayırlı olduğunu bilmediğimden ağlamıyorum. Ancak ben semadan vahyin kesilmiş olmasına ağlıyorum” dedi. Onun bu sözleri onları da hüzünlendirdi ve onunla birlikte onlar da ağlamaya başladılar.1

Süfyan bin Ukbe anlatıyor:

Ümmü Eymen (radıyallahu anha) Peygamber (sallallahu aleyhi ve selem)’in lütfuna ve ikramına mazhar oluyor ve onun tarafından korunuyordu.

“Kim cennetlik bir kadınla evlenmek isterse Ümmü eymen’le evlensin” buyurduğunda Zeyd b. Harise (radıyallahu anha) derhal onunla evlendi ve bu evlilikten Üsame b. Zeyd (radıyallahu anh) düyaya geldi.

İbni Ömer (radıyallahu anha) anlatıyor:

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) askeri bir sefere hazırlanmış, başlarına da Üsame b. Zeyd’i komutan yapmıştı. Bazıları onun komutanlığı hususunda dedikodu yaptılar. (Bu yersiz dedikoduları işiten) Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem) şöyle buyurdu:

“Onun komutanlığı hususunda dedikodu yapan sizler, aynı dedikoduyu daha önce babasının komutanlığı için de yapmıştınız. Allah’a and olsun ki, o, komutanlığa layık idi. Ve o, bana insanların
…..

1 Müslim, Fedailü’s Sahabe 2454

……

En sevgililerindendi. Bu da, bana ondan sonra insanların en sevgili olanlarındandır.”1

Bakın, Ümmü Eymen, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’e ekmek hazırladığında neler oldu.

Ümmü Eymen önce unu elemiş, sonra da o una Nebi (sallallahu aleyhi ve selem) için ekmek yapmıştı. Nebi (sallallahu aleyhi ve selem):

“Bu nedir?” diye sordu. O da:

“Bu bizim oralarda yaptığımız bir yiyecektir. Ben sana ondan ekmek yapmak istedim” dedi. Bunun üzerine Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem):

Şu eleyip ayırdığın kepeği öbürüne geri kat, sonra onu yoğur (ve ekmek yap)” buyurdu.2

Ümmü Eymen (ra), Rasulullah (sallallahu aleyhi ve selem)’in vefatından beş ay sonra vefat etti. Altı ay sonra vefat ettiğini söyleyenler de oldu.3 Allah kendisinden razı olsun.

………

1 Buhari, Kitabu’l MEğazi 4469; Müslim, Fedailu’s Sahabe 2426

2 Hayatü’s Sahabe 1/408

3 Üsdu’l Gabe 6/304

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder