Gelinin Adı: Babasının Adı:
Damadın Adı: Babasının Adı:
1.- Şahidin Adı:
2.- Şahidin Adı:
Mehir Miktarı:
Not: Mehir’in alt sınırı, Otuz gram altın
Konuşma:
Müslüman olduklarını teyit etmek amaçlı; Geline ve Damada İmanın şartını sayar ve kabul ettiniz mi diye sorar veya hep birlikte( Kelime-i şehadet) getirirler.
Dini Nikahı kıyacak kişi Tövbe istiğfar duasını ve devamındaki duaları, ayet-i kerimeyi ve Hadis’i sesli olarak okur.
TÖVBE İSTİĞFAR DUASI
Manası: Allah’a hamdolsun ki, ruhları cesetlerle birleştirdi. Nikâhı helal, zinayı haram kıldı. Salât ve selam Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’e olsun ki haramı ve mübahı beyan etti. Salât ve selam Peygamberimizin ehline ve ashabına olsun ki, onlar salâh ve felâha (kurtuluşa) ermiş kişilerdir.
Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.( Nur suresi 32. Ayet)
Peygamber efendimiz (s.a.v) “Nikâh benim sünnetimdir, kim benim sünnetimden uzak olursa benden değildir.” Buyuruyor.
Din görevlisi, bu hadisi de okuduktan sonra nikâh akdine başlar.
Önce geline sorar:
“Bismillahi ve alâ sünnet-i Rasûlüllah
“Allah’ın emri, Peygamber efendimiz (s.a.v)’min. Sünneti, ulemanın içtihadı ve hazır bulunan şahitlerin şehadetleriyle… Hanım, siz …….… Oğlu ……….. Beyi anlaştığınız ……..…. Mehr-i müeccel ve Mehr-i muaccel ile Kocalığa kabul ettiniz mi.?” (Kocalığa kabul ettiniz mi diye üç defa sorar)
Gelinin olumlu cevabını aldıktan sonra Damada döner:
“Bismillahi ve alâ sünnet-i Rasûlüllah
“Allah’ın emri, Peygamber efendimiz (s.a.v)’min. Sünneti, ulemanın içtihadı ve hazır bulunan şahitlerin şehadetleriyle ………… Bey, siz …….… Kızı ….….. Hanımı anlaştığınız ………. Mehr-i müeccel ve Mehr-i muaccel ile Zevceliğe kabul ettiniz mi.?” (Zevceliğe kabul ettiniz mi diye üç defa sorar)
Evet, cevabını aldıktan sonra şahitlere döner:
“Sizde Allah rızası için bu nikâh akdine şahit misiniz” diye her iki şahide de ayrı, ayrı sorar, her ikisinden de evet cevabını aldıktan sonra; “ Ben de Allah rızası için zikredilen şartlarla nikâhınızı kıydım.” Der nikâh duasını okur.
Sonra bu duayı yapar.
Ya Rabbi! Huzurunda nikâhlarını kıydığımız bu kardeşlerimize mutlu bir yuva kurmayı nasip eyle, birlik ve beraberlik ihsan eyle.
Ya Rabbi! Kıyılan bu nikâhı kabul eyle. Bu kardeşlerimizin kalplerine muhabbet, vücutlarına sıhhat ve afiyet, rızıklarına bereket, ölmüşlerine rahmet, kendilerine hayırlı evlatlar ihsan eyle.
Kendilerini ve çocuklarını İslam’ı yaşayanlardan ihsan eyle. Doğru yoldan ayırma.
Ey bağışlaması bol Rabbimiz! Peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine dualarımızı kabul eyle. Bizi cehennem azabından koru.