23 Kasım 2014 Pazar

Safer Ayı Kaç Gün Neler Yapmalı?
Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelen 12 hicrî aydan birisidir.

Bazı kimseler: "Safer diye adlandırılmasının sebebi; Mekke halkı yolculuğa çıktıkları zaman Mekke'nin insanlardan boşalması ve yalnız kalmasından dolayıdır", demişlerdir.

Bazı kimseler de: "Bu ayın Safer diye adlandırılmasının sebebi; Arapların bu ayda kabilelerle savaşmaları ve savaştıkları kabilelerin her türlü mallarını alarak onları mal ve mülkten yoksun bırakmalarından dolayıdır", demişlerdir.

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Peygamber Efendimiz (sas)'in yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

Her ne kadar güvenilir kaynaklarla teyit edilmese de, burada, Safer ayında yapılması uygun bulunan şu duayı zikredebilir ve hemen altta anlatılan namazı kılabilirsiniz:

"Bismillahirrahmanirrahim: Allah’ım; hamd ve şükür Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dünyamı, ahiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emanet ediyorum. Bütün Muhammed (sas) ümmetini Senin gücünün, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emanet ediyorum! Muhakkak Sen, emaneti koruyansın; hükmü nafiz olansın; kazası galib olansın!"

"Ya Ahkeme’l-Hakimin ve ya Esrae’l-Hasibin ve ya Ekrame me’mûlin ve ecvede mes’ûlin ya Hayyu ya Kayyumu ya Kadimü ya Ferdu ya Vitru ya Ehadu ya Samedu ya men lem yelid ve lem yuled ve lem yekun lehu küfüven ehad! Ya Azizu Ya Vehhabu Salla’llahu ala hayr-i halkıhi Muhammedin ve alihi ve sahbihi ecma’in! Amin!"

Bu hayırlı ayın son çarşamba gecesi veya günü, afat-ı semaviye ve afat-ı araziyeden muhafaza olmak için 2 rek'at namaz kılınır.

Her rek'atte 1 Fatiha-i şerife, 11 İhlas-ı şerif okunur.

Namazdan sonra en az 11 İstiğfar-ı şerif (Estağfirullah el-azim) denir ve 11 Salat-ı Münciye okunup sonunda; "İnneke ala külli şeyin kadir" denecek.

Duada: "Ya Rabbi! Beni, ailemi ve bütün müminleri, affet ve muhafaza eyle" denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder