21 Eylül 2014 Pazar


Havle Binti Tüveyt (r. anhâ) Hayatı Mumsema Havle Binti Tüveyt (r. anhâ) Hayatı

Hanım Sahabilerden Havle Binti Tüveyt (r. anhâ)'nın hayatı hakkında bilgi,Havle Binti Tüveyt (r. anhâ) kimdir?

Allah Resûlü’nün kendisi için ayağa kalktığı hanım.”




Tüveyt ibn-i Habib’in kızı olan Havle (radıyallahu anhâ), müminlerin annesi Hz. Hatice’nin yakın arkadaşıydı. Peygamber hanesine yakınlığı dolayısıyla, Allah Resûlü’nün peygamberliğini ve İslâmiyet’in tebliğini birçok kimseden önce duymuştur. İslâm’a ilk girenlerle birlikte Hz. Havle de Müslüman oldu ve biat etti.Hatice Validemizin Resûlullah’a destek vermesini ve bu uğurdaki fedakârlıklarını dikkatle takip edip, o da bir şeyler yapmaya çalışıyordu.Hz. Hatice’nin vefatından sonra, Havle (radıyallahu anhâ) uzun süre yaşadı. Peygamber (aleyhisselâm) Hz. Hatice’nin vefatından sonra,zevcesinin bir hatırası olarak, Havle’ye çok hürmet eder, zaman zaman onu ziyarete giderdi. Yanına gelince de, ona izzet ikramda bulunurdu.




Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:“Havle bize geldi ve Resûlullah’ın yanına girmek için izin istedi. İzin verilince içeriye girdi. Onun girdiğini gören Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) ayağa kalktı ve ‘Nasılsın?’ diyerek Havle’nin halini hatırını sordu. Ben bunu garipsedim. ‘Bu sıradan bir kadın. Onun için ayağa kalkıp karşılamana gerek var mı?’ diyerek Resûlullah’a sordum. O (sallallahu aleyhi ve sellem) ‘Bu kadın Hatice zamanında bize ziyarete gelirdi ve onun arkadaşıydı. Güzel arkadaşlık imandandır.’buyurdu.”




Havle (radıyallahu anhâ) ibadetlerine, özellikle de gece ibadetlerine çok düşkün birisiydi. Gecesini gündüzüne katar, mümkün mertebe Allah’ın huzurunda O’na (celle celâluhû) kulluk etmeye çalışırdı. Hatta,geceleri hiç uyumadığı olurdu.Bir defasında Hz. Aişe Validemizin yanına uğradığında Havle’nin bu halini, Hz. Aişe Peygamber’e (sallallahu aleyhi ve sellem) bildirdi.“Yâ Resûlallah, bu Havle’dir. Onun gece gündüz uyumadan sürekli ibadet ettiğini söylüyorlar.”dedi. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bunu uygun görmedi. Bedeninin hakkı olan uykuya zaman ayırmasını ve aşırıya gitmemesini tavsiye buyurdu:“Gücünüz yetecek kadar amel yapın. Allah’a kasem ederim ki, siz usanmadıkça Allah usanmaz (yeter demez.)
Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder